creature2
long-creature

5 tips om eenzaamheid bespreekbaar te maken

Praten over eenzaamheid vindt niet iedereen makkelijk. Terwijl juist dat enorm kan helpen. Heb jij het vermoeden dat iemand in je omgeving eenzaam is? Dan helpen deze 5 tips je met het op gang krijgen van het gesprek.

Tip 1: stel een open vraag

‘Gewoon’ vragen of iemand eenzaam is lijkt misschien de makkelijkste manier om erover te praten, maar dat is voor sommige mensen wat te direct. Begin eens met: ‘Hoe voel je je vandaag?’

Tip 2: vertel iets over jezelf

Als je wilt dat iemand iets deelt, helpt het om eerst iets over jezelf te delen. Je creëert hiermee een sfeer waarin het oké is om open en eerlijk te zijn. Dat is volgens de Coalitie tegen Eenzaamheid één van de basisregels voor een goed gesprek. 

Tip 3: wees stil

Als je laat merken dat je écht naar iemand luistert, dan voelt deze persoon zich een stuk beter begrepen. Probeer het gesprek niet te leiden. Hoe je dat doet? Je kunt ter bevestiging herhalen wat de ander zei. Merk je dat het goed gaat? Vraag dan door!

Tip 4: bedenk geen ‘oplossing’

Tijdens een gesprek over eenzaamheid probeer je te laten merken dat je te vertrouwen bent, en niet oordeelt.  Kom liever niet met oplossingen, sociale evenementen en andere tips. Je kunt de ander hier mee afschrikken. En dan is alles voor niets geweest. Probeer aan te voelen of iemand hint naar een oude hobby of verloren vriendschap. Is dat het geval?  Dan kun je vragen of jouw hulp gewenst is. 

Tip 5: laat iemand uitpraten

Praten over eenzaamheid is moeilijk, zowel voor jou als voor degene die zich zo voelt. Best begrijpelijk dat iemand daarom langer zoekt naar de juiste woorden. Dus: laat de ander altijd uitpraten. Het zou jammer zijn als jij de zin afmaakt en nooit te weten komt wat de ander écht wilde zeggen.

Hopelijk helpen deze tips je met praten over eenzaamheid. Want daar begint de oplossing. Wil je meer weten over hoe je het beste naar iemand kunt luisteren? Kijk eens op www.deluisterlijn.nl