Hoe is het om eenzaam te zijn?

In het verleden was ‘je eenzaam voelen’ een taboe. Anno nu is dat heel anders. Eenzaamheid is niet alleen een thema op de politieke agenda, ook op social media zijn er ontzettend veel groepjes en clubjes die zich met dit thema bezighouden. En door de coronacrisis zijn we ons er nog bewuster van geworden dat eenzaamheid bij iedereen kan opduiken.

Eenzaamheid is niet grappig, maar het cliché dat een eenzaam mens alleen maar met de gordijnen dicht onder een dekentje ligt, is ook achterhaald. Dat bewijzen deze mensen: 

“Ik ben niet zielig, ik ben gewoon alleen.” – René van der Vaart (67)

“Omdat ik lang heb gedacht dat ik de enige ben die anders is, is mijn bewustwording dat er veel meer mensen zijn die worstelen met eenzaamheid, niet minder dan een eureka-moment.” – Edith Tulp (50+)

Helaas zijn er natuurlijk ook mensen die zich wel echt eenzaam voelen. Gelukkig hebben we tegenwoordig social media waardoor het makkelijker voor mensen is om contact te zoeken. Zo ging de tweet van de 25-jarige Nadï van de Watering onlangs viral toen zij zich openbaar afvroeg waar ze een sociaal leven kon vinden nu ze door een darmaandoening minder mobiel is. Vervolgens werd ze overspoeld door berichten

“Het is echt bizar. Ik heb zelfs op Facebook allemaal vriendschapsverzoeken, terwijl ik het idee had dat ik mijn account wel goed had afgeschermd. De reacties zijn hartverwarmend.” – Nadï van de Watering (25)

“Online met mensen praten was een goede manier om sociaal te zijn zonder mensen in het echte leven te hoeven benaderen.” – Maddie Byrne (22) 

Dat eenzaamheid ook een dankbaar onderwerp is voor de geneeskunde bewijzen de vele, vele onderzoeken die ernaar gedaan worden. Filosofen, sociologen, psychologen en psychiaters verdiepen zich graag in dit onderwerp. 

“Besef dat je niet alleen bent in de eenzaamheid. Wil je je er niet door laten verstikken, dan moet je er met anderen over praten. Maar dat kan alleen in een sfeer van vertrouwelijkheid en als je kwetsbaar durft te zijn.” – Dirk de Wachter, psychiater en auteur van De kunst van het ongelukkig zijn

We zijn ontzettend benieuwd: wat zijn jouw ervaringen met eenzaamheid? Deel ze met ons @steljevoor.info op Instagram of Facebook.