Samen is niet alleen

Soms maakt het niet uit hoeveel katten je knuffelt of hoelang je ook voor de spiegel naar jezelf staat te lachen, de behoefte aan warm, menselijk contact houdt aan. Je wilt graag een echt gesprek, écht contact. Maar hoe pak je dat nou aan? Er zijn meerdere dingen die je kunt doen als je oxytocine-niveau verder is gedaald dan je zelf kunt aanvullen. 

  • – Bedenk, om te beginnen, dat je niet de enige bent die zich eenzaam voelt. Er zijn meer mensen zoals jij, dus je bent niet ‘raar’ of ‘anders’.
  • – Praat erover! Mensen kunnen niet in je hoofd kijken en zijn vaak te druk met zichzelf om zich af te vragen of jij ‘s avonds wel iets leuks te doen hebt. Neem daarom iemand in vertrouwen en vertel dat je je eenzaam voelt. De kans is ontzettend groot dat die persoon in actie komt om ervoor te zorgen dat jij je minder eenzaam voelt. 
  • – Het is misschien een cliché, maar ga bij een club of vereniging. Of je nu van wandelen, vliegeren, tennis of Magic the Gathering houdt, er is altijd wel een club in de buurt te vinden die aansluit bij je interesses of hobby’s waar ze blij zijn met nieuwe leden.
  • – Je kunt ook vrijwilligerswerk gaan doen. Je leert nieuwe mensen uit alle lagen van de bevolking kennen en hebt bovendien een vast aantal uur per week waarin je echt contact met anderen kunt maken. 
  • – Als je het zelf moeilijk vindt om contact te maken, begin dan klein. Maak oogcontact bij de kassa, glimlach naar een onbekende, geef iemand een compliment. Je zult zien dat als jij vriendelijk en open bent anderen dat ook zullen zijn. En het wordt alleen maar makkelijker… 
  • – Iets anders wat je kunt doen als je last hebt van social anxiety is bij een online praatgroep gaan. Die hoeft uiteraard niet over eenzaamheid te gaan, kies een onderwerp dat je zelf leuk vindt. Door de gedeelde liefde voor een hobby kunnen sterke vriendschappen ontstaan. 

 

Meer tips of zelf tips delen? Check onze socials: