Utrecht Omarmt

Ook in Utrecht voelen zich mensen eenzaam. Utrecht Omarmt is een netwerk dat zich dat aantrekt en daar iets aan wil doen. Want eenzaamheid is niet het probleem van iemand alleen; het is óns probleem. En iedereen kan helpen; de bakker en de multinational, grote bedrijven en de supermarkt op de hoek, de buurman en de vrijwilliger.

 

Utrecht pakt eenzaamheid aan

De Utrechtse aanpak is gericht op stadsgenoten van 16 jaar en ouder. Eenzaamheidsgevoelens zijn niet leeftijdsgebonden. De kern van de aanpak: op tijd zien wanneer iemand eenzaam is en daar zelf of samen iets aan doen. Eenzaamheid is niet alleen een probleem van een persoon, het is een probleem van ons als samenleving. Iedereen kan daarbij helpen; de bakker en de multinational een groot Utrechts bedrijf als Jacobus Douwe Egberts; de supermarktmedewerker en de notariswelzijnsorganisatie, de buurman en de thuishulp een vrijwilliger als maatje. De routes van Utrechters om uit de eenzaamheid te komen zijn heel verschillend, soms is een kleine interventie voldoende om iemand op weg te helpen. Hierin kan ook het maken van een praatje een rol spelen. Iemand die interesse toont en je ziet. Dat is toch iets waar we allemaal een rol in kunnen vervullen? Kijk voor meer informatie over de Utrechtse aanpak eenzaamheid op www.utrecht.nl/eenzaamheid en voor aanbod specifiek voor jongeren op: www.u-centraal.nl/cursussen/join-us/ 

Lekker in je vel zitten 

Naast de aanpak eenzaamheid is deze lichtpuntjescampagne ook onderdeel van een aanpak speciaal gericht op de mentale gezondheid van Utrechtse jongeren. Eén van onze doelstellingen is het taboe doorbreken in het praten over psychische gezondheid. Zodat iedere jongere kan werken aan zijn of haar mentale gezondheid. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de WachtVerzachter. De WachtVerzachter is een oplossing voor mensen die in afwachting zijn van psychische hulp of graag ondersteuning willen na(ast) de behandeling. Kijk op www.wachtverzachter.nu/utrecht voor meer informatie.

Een ander mooi initiatief is Enik Recovery College, waar verschillende workshops en activiteiten worden georganiseerd, ook voor jonge mensen. Mocht je nog een leuke nieuwe hobby of bezigheid zoeken? Dan kan je hier zeker terecht!  Kijk voor een compleet overzicht van het zorg aanbod voor studenten op de zorgkaart.

We gaan ons In Utrecht de komende tijd extra inzetten op jongeren en mentale gezondheid. Zo komen er verschillende on- en offline bijeenkomsten, geven we de week van de psychiatrie (eind maart 2022) een extra boost met activiteiten voor jongeren en halen we de tentoonstelling OPEN naar Utrecht. Wil je meedenken en doen? Stuur een mailtje naar m.van.wezep@utrecht.nl